Elke week uitkijken naar voetjebal

Wouter Von Brucken Fock was jeugdtrainer bij Ajax, ADO en Feyenoord. Achttien jaar geleden ontwikkelde hij Voetjebal, een speelconcept voor kinderen van twee tot zes jaar. Hierin komen liefde voor voetbal, plezier voor bewegen en aandacht voor ontwikkeling samen. Vijf vragen en vijf antwoorden over dit unieke concept, waar al jaren elk weekend duizenden kinderen naar uitkijken.

13 januari 2024

Hoe kwam je op het idee voor Voetjebal?

Twintig jaar terug werden kinderen pas lid van een voetbalclub als ze zes of zeven waren. Voor kinderen onder de zes was er weinig aanbod. Terwijl je eerste zes levensjaren ontzettend belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de cognitieve en motorische vaardigheden. Voetbal is hiervoor een geweldig middel. Mijn vrouw zij had een carrière in het onderwijsen ik combineerden onze kennis en deden er veel liefde voor voetbal bij. Resultaat: de voetbalmethode Voetjebal. We begonnen met één groepje met enkele kinderen. Inmiddels vind je Voetjebal in meer dan dertig steden en in vijf landen. Sinds anderhalf jaar zijn we door het Kenniscentrum Sport & Bewegen erkend als goed onderbouwde interventie. Een prachtige beloning!

Wat is de kracht van Voetjebal?

Voetjebal gaat over plezier hebben en zelfvertrouwen krijgen. Er zijn kleurrijke materialen, vrolijke muziek en interactiespelletjes. Op een leuke manier werken de peuters en kleuters aan hun coördinatie, behendigheid en balans. Eén les Voetjebal staat gelijk aan 45 minuten qualitytime met je kind, want ouders doen mee. Stoeien, voetballen, elkaar omduwen. Kinderen vinden spelen met hun ouders het meest fantastische wat er is. Daarbij besteden we veel aandacht aan het selecteren en opleiden van onze trainers. Er staan specialisten voor deze leeftijd voor de groep.

Voetjebal werkt ook samen met betaald voetbalclubs?

Negen betaald voetbalclubs sloten zich bij ons aan. Daar krijgen kinderen een echte club experience, met een tenue, een stadiontour een cadeautje en een clubdiploma. Buiten deze fanbeleving zijn er ook reguliere Voetjeballessen die niet clubgebonden zijn. Iedereen is welkom, want Voetjebal is voor iedereen.

Op welke manier ben jij betrokken bij de lessen?

Op zaterdag ben ik de trainer van Go Ahead Eagles Voetjebal en op zondag geven mijn vrouw ik Voetjebal bij NAC. Hoe groot Voetje Wouter Von Brucken Fock bal ook wordt, wij willen actief betrokken blijven bij de trainingen omdat daar onze passie ligt.

Je hebt tijdens je carrière veel kinderen ontmoet. Is er een die je is bijgebleven?

Ik kan me een jongetje herinneren dat niet aan de andere jongens op het schoolplein durfde te vragen of hij mee mocht voetballen. Hij wilde het zo graag. Omdat hij drie jaar op Voetjebal had gezeten, deed hij het toch. En hij mocht meedoen. Dat hij die stap durfde te zetten, daar doe ik het allemaal voor. Als jeugdtrainer bij ADO, Ajax en Feyenoord was ik bezig met de beste talenten en hun droom om profvoetballer te worden. Maar voor mij maakt het niet uit wat iemands niveau is. Dit jongetje, dat zichzelf overwon en nu lekker elke dag aan het voetballen is, vind ik net zo mooi als iemand die zijn intrede maakt in het betaald voetbal.

Wat is je wens voor Voetjebal?

Ik zou graag Voetjeballessen voor kinderen met een mentale en/of fysieke beperking willen introduceren. Dan is Voetjebal écht voor iedereen.

Wil jij ook samen plezier maken met je (klein)kind tijdens Voetjebal?

Wil jij ook samen plezier maken met je (klein)kind tijdens Voetjebal? Schrijf jullie nu in voor de voorjaarsmodule. De lessen vinden plaats van zondag 25 feb t/m zondag 5 mei 2024.

Jullie krijgen:

- Tien Voetjeballessen

- NACVoetjebaltenue

- NACgadget

- NACVoetjebaldiploma

- Stadiontour

Prijs Kosten bedragen €165,-.

Heb je al een NAC Voetjebaltenue? Dan betaal je €130,-.

Locatie

GymzaalJanNieuwenhuyzenstraat in Breda

Kijk op nacvoetjebal.nl

Auteur: Lisanne de Munck Fotografie: NAC en Pascale van Reijn (foto Wouter)

Lees veder in NAC Zaken magazine

Meer nieuws

Koffiebranderij van den Biggelaar nieuw businesslid

Koffiebranderij van den Biggelaar uit Roosendaal stapt de 2e seizoenshelft in als lid van de Businessclub van NAC. Jeroen Nooten, bij veel businessclubleden ...

6 januari 2022

Geode Management en Advies mouwsponsor NAC Jeugdopleiding

Geode Management en Advies is vanaf heden trotse mouwsponsor van de NAC Jeugdopleiding.

14 maart 2023

Het zakelijk inzicht van Lieke van Poppel

Lieke van Poppel van Thomassen Gifts moest door de coronacrisis ineens flink omschakelen. “Doordat wij voor een groot deel werkten voor de evenementenbranc...

25 september 2020