Rondetafelgesprek: Mindset

Hoe zorg je er als ondernemer voor dat je medewerkers de juiste mindset hebben? En hoe blijf je zelf fris in je hoofd, waardoor je het bedrijf goed kunt leiden? Drie ondernemers uit unit 19 gaan het gesprek daarover met elkaar aan: Jeroen Kouters (Van Caam Asbestverwijdering & Sloopwerken B.V.), Aries van Beek (Citroën van Beek) en Ron van Nijnatten (SMS Metaalservice en SMS Pompenservice). “Soms moet je even weg uit de hectiek.”

01 februari 2019

De juiste focus, hoe creëer je die?

Niets in unit 19 wijst erop dat hier de vorige avond goed is gefeest. Het is maandag, daags na de zoete overwinning van NAC op Vitesse. The day after the night before, toen de tribunes trilden van opwinding en ook de ondernemers van deze box volledig opgingen in de wedstrijd. Nu vegen in de verte mensen de B-Side schoon, verder is de rust in het stadion weergekeerd. De goegemeente is aan het werk. Er moet weer geld worden verdiend.

Die knop op tijd omzetten, het is een vorm van mindset. Scherp zijn wanneer je scherp móet zijn. En daar je personeel in meenemen. Dat gaat niet vanzelf, zegt mede-eigenaar Aries van Beek van Citroën Van Beek. “Wat ik het belangrijkste van alles vind, is ervoor zorgen dat het voor onze medewerkers leuk blijft. Mijn broer en ik moeten de juiste randvoorwaarden creëren, zodat zij elke dag met vreugde komen. Anders trekken ze een lang gezicht. Dat zien de klanten ook.”

Jeroen Kouters van Van Caam Asbetsverwijdering & Sloopwerken

Zelf uitvinden

Maar hoe doe je dat? “In ons geval, door hen tegen fouten te laten aanlopen”, reageert eigenaar Jeroen Kouters van Van Caam Asbestverwijdering. “Geen cruciale dingen natuurlijk, maar bijvoorbeeld als het gaat om werkvolgorde. Vroeger zat ik er altijd kort op, vroeg ik constant waarom medewerkers iets op hun manier deden. Nu laat ik iedereen zelf de dingen uitvinden, daardoor voelen ze verantwoordelijkheid en betrokkenheid. En beloningen werken goed.  Als ergens een bonus op staat, zorgen ze er allemaal voor dat een ander het niet voor hen verpest. Zoiets doe jij toch ook, Ron? Op Facebook zie ik dat jij weekendjes weg uitdeelt aan medewerkers die een klant binnenhalen.”

Ron van Nijnatten (SMS Metaalservice en SMS Pompenservice) erkent dat zulke extra’s belangrijk zijn. “Medewerkers willen zich gehoord voelen. Bij ons hebben ze bijvoorbeeld inspraak in de persoonlijke beveiligingsmiddelen die we gebruiken. Op die manier houd ik hen betrokken. Ik ben daar dagelijks mee bezig, dat is ook ondernemen. Vijftig medewerkers zijn vijftig karakters. Zij moeten zich allemaal prettig voelen. En altijd bij mij kunnen binnenstappen. Bij ons hebben de kantoren geen drempels. Dat bedoel ik echt letterlijk.” Jeroen: “Goed als je zo’n sfeer kunt creëren. Wij denken daar ook bewust over na. We hebben veel glas en open deuren om het zo laagdrempelig mogelijk te maken.”

Aries van Beek van Citroën van Beek

Tijd om te denken

Maar de ondernemer kan niet alleen bezig zijn met de mindset van de medewerkers. Een gerichte visie vraagt om focus richting de toekomst. En op zijn tijd even afstand nemen, heeft Jeroen door de jaren heen ervaren. “Ik probeer ervoor te zorgen dat mijn agenda niet mijn leven regeert, al lukt dat momenteel even niet zo goed. Toch reserveer ik regelmatig tijd om na te denken. Inclusief onze flexibele schil hebben wij zeventig tot tachtig mensen in dienst. We zijn hard gegroeid. Soms moet je alles even overdenken. Hoe het gaat? Wat kan er misschien beter? Daarvoor ga ik letterlijk achterover zitten.”

Zijn boxgenoten zijn het met Jeroen eens: zoiets moet je gewoon van tijd tot tijd doen. Al geeft Aries toe dat hij dat soms nalaat. “Mijn mankement is dat ik 24 uur per dag bezig ben in mijn bovenkamer. Maar áls ik eens een paar dagen weg ben, kom ik tot de beste ideeën. Ik heb dat een paar keer gehad met een bedrijfsovername. Voordat ik een beslissing nam, ging ik even uit de hectiek. Weg van het heetst van de strijd, zodat ik op een andere manier naar de zaken kon kijken.”

Ron van Nijnatten van SMS Metaalservie en SMS Pompenservice

Zweetdruppels

Het hervinden van de juiste mindset betekent soms ook gewoon zaken uit handen geven. “Delegeren, ja”, zegt Ron met een kleine lach in zijn stem. “Daar heb ik in het begin wel moeite mee gehad. Ik ben pas veertien jaar ondernemer, de eerste jaren zat ik overal bovenop. Nu heb ik twee stuurmannen op de twee schepen staan. Dat heeft me rustiger gemaakt. Elke dag spar ik even met hen, zodat ik precies weet wat er speelt. Dan vraag ik gewoon wat ze zien en voelen. Weet ik dat een montageploeg de volgende dag voor een flinke uitdaging staat, ga ik een praatje maken. Ik heb nu tijd om bij onze projecten langs te gaan. En ook om collega’s en concurrenten te volgen en goede dingen op te pikken. Maar het heeft me veel zweetdruppels gekost voordat ik zover was.”

“Bij ons was de belangrijkste stap ook het aannemen van een bedrijfsleider”, zegt Jeroen. “Dat deden we 2,5 jaar geleden, omdat we het met tweeën echt niet meer redden. Bovendien wilden we met andere dingen bezig zijn: innoveren, kijken hoe we onze klanten nog beter konden bedienen. Vanaf dat moment ging ik dingen loslaten. Maar dat zit eigenlijk niet in mij. In veel ondernemers trouwens niet, denk ik. Toch merk ik dat ik er heel gelukkig van word. Het grappige is dat veel dingen zichzelf blijkbaar oplossen.”

Te gedreven

Bij alle drie is de ontwikkeling van het bedrijf hard gegaan. Dat was niet altijd een bewuste keuze. Sterker nog, bij het aantrekken van de bedrijfsleider kozen Jeroen en zijn mede-eigenaar er juist voor om níet verder te groeien. “Nu zitten we op hetzelfde punt als destijds, onze agenda’s zijn weer te vol. We zijn te gedreven om nee te zeggen tegen mooie opdrachten. Bovendien groeien vaste klanten van ons ook, dus hebben we bij hen meer werk.”

Citroën Van Beek telt inmiddels vijf vestigingen. Bij elke stap geldt dat het bedrijf er echt klaar voor moet zijn, legt Aries uit. “Tussen twee uitbreidingen heeft altijd wel een paar jaar tijd gezeten. Dat is nodig om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen. Wat er nodig is om er klaar voor te zijn? Dan kom je toch weer uit bij goede, loyale mensen die je om je heen moet verzamelen. Dat valt niet mee, want er is overal vraag naar goede mensen.”

Nooit klaar

Ron geeft leiding aan twee bedrijven. Drie jaar geleden kreeg SMS Metaalservice er een zusje bij: SMS Pompenservice. “Dat gebeurde eigenlijk uit het niets, het kwam op mijn pad. Dan zie je dat nee zeggen iets moeilijks is als je de potentie ziet. Het gaat heel goed. Precies zoals Aries zegt, is het belangrijk om de juiste mensen te hebben. En natuurlijk gelukkig zijn in wat je doet. Ik ben nooit klaar, heb altijd een nieuwe prikkel nodig. Met hard werken, is niets mis. Zolang ik er elke dag maar opnieuw motivatie uit haal.”

Meer nieuws

Het verhaal: 2003

1 maart 2022

Werk in uitvoering - 'Dit is mijn terrein, dit is mijn thuis'

De projecten van Alex Helmer zijn groots en machtig. Met indrukwekkend materieel worden bouwputten gegraven, riolering aangelegd en de mooiste straten gemaak...

14 februari 2022

Internova verlengd bij NAC Breda

Ook aankomend seizoen is Internova Professional Lighting B.V. weer van de partij in het Rat Verlegh Stadion. In het aankomende seizoen zullen salesmanager Th...

3 juni 2022