Meet the captain: Ben, Lars & Jessica Wohrmann

In elk sterk bedrijf vind je sterke leiders. In elke editie van NAC Zaken deelt een sponsor zijn ervaringen als leidinggevende. Deze keer: vader Ben Wohrmann (61) met zijn dochter Jessica (32) en zoon Lars (28). Samen vormen zij de top van Van der Valk hotel in Breda: een echt familiebedrijf waar initiatief en flexibiliteit wordt gewaardeerd. Aan het woord is Ben Wohrmann.

25 februari 2025

‘Ons Van der Valk Hotel Breda heeft momenteel 128 ka- mers, 23 evenementenruimtes en het personeelsbestand bestaat uit 140 mensen. Dat is inclusief stagiaires en tijdelijke krachten. Recentelijk is het hotel helemaal ver- nieuwd. Van kamers en het restaurant tot de receptie en de evenementenruimtes. We zijn nu bezig met het opzet- ten van Creative Workspaces, een plek waar zelfstandi- gen flexibel kunnen werken.

Blijven investeren

Wij hebben altijd de ambitie om uit te breiden en op te schalen. We zitten vol met plannen en vinden het belang- rijk om te blijven investeren in techniek of uitstraling. Ik denk dat wij een typische Van der Valk, oftewel een echt familiebedrijf zijn. Ik zit al zo’n 30 jaar op deze locatie en heb inmiddels van alles meegemaakt. Bijvoorbeeld de komst van een IKEA en de veranderende infrastructuur van de snelwegen rondom het hotel. Toch hebben wij al- tijd kansen gezien om een hotel van deze omvang hier neer te zetten. Dat is natuurlijk niet zonder slag of stoot gegaan, maar het heeft wat mij betreft zeker met leiding- geven te maken. Ik heb een visie die ik afweeg tegen de kansen en mogelijkheden die er zijn.

Leren van elkaar

Mijn leiderschap is anders dan dat van mijn kinderen. Zij hebben eigenlijk veel meer structuur en voeren veel meer gesprekken. Informatief, maar ook beoordelingsgesprek- ken of vaker 1-op-1. Dat hebben mensen tegenwoordig nodig om zich ergens prettig te voelen. Ik leer ervan, maar daar moet je ook voor openstaan. We proberen het beste in onze mensen naar boven te halen en de juiste persoon op de juiste plek te zetten. Je moet ze daarin ook de ruim- te geven om te kunnen ontwikkelen.

Omhoog en naar de zijkant

Om onszelf, maar ook leidinggevenden in het restaurant of keuken op te leiden, zijn er verschillende interne of ex- terne trainingen. Tijdens persoonlijke gesprekken heb je het over waar ze naartoe willen, wat ze willen bereiken en hoe kun je dat samen kunt doen. Dat doen we overigens niet alleen met onze managers, maar zij doen dat ook weer met de rest van het team.

Het unieke aan Van der Valk is dat we niet alleen zijn, maar onderdeel zijn van een grote organisatie. Wij bie- den onze medewerkers altijd doorgroeimogelijkheden aan. Ze kunnen niet alleen omhoog in de pyramide, maar ook naar de zijkant. Als je bijvoorbeeld niet goed bent in de keuken, ben je misschien wel goed in de bediening. Er is voor iedereen plek en hebben genoeg mensen die op meerdere afdelingen werken en afwisseling nastreven. Graag zelfs! Als je tegen mensen zegt dat iets niet kan of mag, dan jaag je ze weg.

Lees verder in NAC Zaken magazine.

auteur: Alexander Eleveld fotografie: Jules van Iperen

Gekoppelde bedrijven (1)
Van der Valk Hotel Breda

Van der Valk Hotel Breda is een 4-sterren hotel bestaande uit 3 verdiepingen met 127 kamers waaronder een aantal luxe suites. Het bevind zich vlakbij de bruisende stad Breda waar er altijd wat te beleven valt! Naast meeting- en event mogelijkheden met 24 zalen, beschikt het hotel over een wellness, fitness, restaurant en bar.

Van der Valk Hotel Breda
Meer nieuws
schermafbeelding2025-06-26om10.16.25.png
Droomdoelen van Tom van Strien

Welke doelen heb je voor het komende jaren? Deze keer: Tom van Strien van Mosaics.

08 augustus 2025
Droomdoelen van Tom van Strien