Maatschappelijk betrokken: NAC Oldstars

Voetbal is méér dan voetbal. Onder dat motto kunnen 60-plussers als voetbalhelden bewegen namens de NAC OldStars. Mede met dank aan PLUK ! Fysiotherapie, dat ervoor zorgt dat spelers fit aan de aftrap staan. ‘‘Geweldig om het enthousiasme bij de voetballers te zien”, zegt eigenaar Frans van der Brugge van de Bredase praktijk.

28 juli 2020

‘Sport en plezier gaan samen bij de OldStars’

Het zegt misschien wel alles over wat NAC losmaakt in Breda en wijde omgeving, stelt Frans van der Brugge, de eigenaar van PLUK ! Fysiotherapie. Jaren aaneen ontmoette hij in zijn praktijk talloze vrouwelijke zestigplussers, die fit van lichaam en geest wilden blijven. Mannen bleken daarentegen veel moeilijker in beweging te krijgen. Totdat de NAC OldStars het levenslicht zagen in 2016. Sindsdien veren de heren gretig op uit hun sofa. ‘‘NAC hè”, zegt Van der Brugge, een lach om zijn mondhoeken gekruld. ‘‘Mógen voetballen in het geel/zwart, een NAC-trainingspak aan kunnen trekken; dat doet wat met mannen. Opeens zijn de zestigplussers dan weer jochies.”

Enthousiasme

Het is een daverend succes, de samenwerking tussen PLUK ! Fysiotherapie en de Bredase volksclub. Vier jaar terug begon een clubje van twintig OldStars elke woensdagochtend met elkaar te voetballen op het terrein van WDS in de wijk Haagse Beemden. Inmiddels is dat aantal uitgegroeid tot 150 mannen, onderverdeeld bij acht verschillende clubs in de regio. ‘‘Geweldig om het enthousiasme bij de voetballers te zien”, zegt Van der Brugge van PLUK ! Fysiotherapie. ‘‘Je merkt dat het voetballen voor hen iets is om wekelijks naar uit te kijken. En niet alleen vanwege de fysieke inspanning met alle positieve gevolgen van dien. Ook het aspect van vrienden ontmoeten, weer ergens bij horen, speelt hierin een belangrijke rol. Het vormt een stukje zingeving voor ze. Ze zijn blij met wat ze doen en dat stralen ze uit.”

Onderzoek

Onderzoek van de Avans Hogeschool onderstreept dat. Studenten van de opleiding peilden onlangs de stemming onder de OldStars. Gevraagd naar hoeveel plezier de voetballers halen uit hun wekelijkse sessies op de velden, gaf liefst zeventig procent aan ‘veel’ of ‘heel veel plezier’ te beleven. Mede dus met dank aan Pluk Fysiotherapie, dat met locaties op het Chasséveld, in de wijken Heusdenhout, Brabantpark, IJpelaar, Princenhage en in Bavel inmiddels een gevestigde naam is in de regio Breda. De specialisten van de praktijk zorgen ervoor dat de mannen fit aan de trainingen kunnen beginnen. Dat wil zeggen: blessurevrij.  En bij eventuele klachten worden die in allerijl verholpen. Van der Brugge: ‘‘Voor elke OldStar staan we klaar om hem of haar -er doet namelijk ook één vrouw mee- te ondersteunen. Het is goed om te zien dat ze daar profijt van hebben. Iedereen haalt voldoening uit de potjes voetbal, terwijl de mentale en fysieke gezondheid verbetert.” 

Pluk de dag

De jongste deelnemers aan het OldStars-project zijn rond de zestig jaar, de oudste deelnemer heeft de respectabele leeftijd van 83 jaar. Impliciet belichamen zij daarmee datgene waar PLUK ! voor staat: ‘Pluk de Dag’. Maar ook elke letter afzonderlijk heeft een betekenis. De P staat voor Prestaties en Plezier in bewegen, de L voor Lenigheid en Leren, de U voor Uithoudingsvermogen en de K voor Kracht. ‘‘Het biologische ouderdomsproces hou je natuurlijk nooit helemaal tegen”, is Van der Brugge realistisch. ‘‘Feit is echter wel dat je door sporten langer gezond kunt blijven. Welke sport dat is, maakt feitelijk niet zoveel uit. Als mensen in hun eentje een lange afstand willen fietsen is dat ook prima. Al is het mooie aan het OldStars-project wel dat sport en plezier er bij uitstek met elkaar samengaan. De mannen leven helemaal op als ze met elkaar een toernooi spelen, zoals recentelijk bij Racing Genk in België. Helemaal als ze dan ook nog een goed resultaat boeken met elkaar. We zijn er trots op dat we daar als PLUK ! Fysiotherapie een bijdrage aan kunnen leveren.”

Meer nieuws

The Padellers sluit partnership met NAC Breda

The Padellers en voetbalclub NAC Breda mogen zich vanaf seizoen 2023-2024 officieel partners noemen. Beide clubs delen de ambitie om voor het hoogst haalbare...

2 mei 2023
Jacobs Elektro Groep ook in seizoen 2024/2025 mouwsponsor van NAC

Jacobs Elektro Groep ook in seizoen 2024/2025 mouwsponsor van NAC Breda

NAC en Jacobs Elektro Groep zijn tot overeenstemming gekomen over een verlenging van het sponsorcontract voor de periode van een jaar. Ook in seizoen 2024/20...

21 maart 2024

‘Tot op de laatste dag meestrijden om promotie is mijn opdracht'

Jean-Paul van Gastel was amper aangetreden als hoofdtrainer van NAC, toen hij in de catacomben van het Rat Verlegh Stadion een wandeling maakte door het verl...

1 januari 2024