Terugblikken en vooruitkijken

Nog even en het Bredase loodgietersbedrijf Zandberg bestaat dertig jaar. Het jaar 2021 markeert drie decennia waarin de wereld veranderde en het bedrijf vanuit een eenmanszaak uitgroeide naar een pand voor 25 medewerkers. “Maar wat altijd zal blijven is het ouderwetse handenarbeid.” Eigenaren Pim en Jaap van Hooijdonk kijken terug en vooruit.

28 december 2020

Pim en Jaap van Hooijdonk zijn broers en zoons van de oprichter van Zandberg, Martin van Hooijdonk. Pim: “Ik was anderhalf en Jaap tien jaar toen onze vader besloot om voor zichzelf te beginnen als loodgieter. Hij kocht een busje en reed in zijn eentje ouderwets alle interessante contacten langs. Eén grote aannemer wilde de proef op de som wel nemen. Die zei: ‘Als je het goed doet, dan is er hier altijd werk voor je.’ Dat was in 1991 en voor die aannemer staan nu permanent vier man gereserveerd.”

Jaap: “Een paar jaar later regelde onze vader samen met zijn compagnon – de broer van onze moeder – een loods met aantal parkeerplaatsen aan de Zandbergweg. Zo kwamen ze ook aan de naam Zandberg.” De onderneming en de orders groeiden stug door. “Maar de werkplaats niet”, vertelt Pim. “Op een gegeven moment werden onze leveringen zo groot dat de bussen van de groothandels niet meer door de poort pasten. Het gebeurde regelmatig dat we dan veertig toiletpotten nog zo’n vierhonderd meter moesten vervoeren! Ja, dan sneuvelen er geheid wat. Of dat we koperen leidingen vanuit de vrachtwagen op het dak van ons kleinere busje bonden om ze naar de loods te krijgen.” Jaap lacht: “Dat kun je je nu niet meer voorstellen.”

De verhuizing naar de Takkebijsters in 2005 was dan ook welkom “Kantine, kantoren, opslag, showroom. Alles is hier binnen handbereik en laden en lossen gaat nu vliegensvlug.” Het bedrijf overleefde de zware jaren van de crisis. De zwager van Martin deed een stap terug en uiteindelijk werden Jaap en Pim mede-eigenaars. Jaap werkte al als calculator op de binnendienst bij Zandberg. In 2015 werd Pim ook gevraagd om compagnon te worden. Pim: “Voor mij uit het niets. Jaap hielp in zijn jeugd al hier en daar op de bus. Ik zelden. Maar de uitdaging trok me toch aan.”

En een uitdaging was het. Pim: “We hebben aan de operationele kant veel veranderingen doorgevoerd. Als 26-jarige sta je ineens tegenover de oude rotten, met allerlei plannen voor websites, huisstijlen, iPads, nieuwe aankleding. Maar we hebben de medewerkers overal bij betrokken. Ze moesten wennen, maar niemand deed moeilijk. We waren overal transparant over zodat alle medewerkers ook de voordelen zagen. Daardoor wonnen we vertrouwen. Uiteindelijk wilden we allemaal vooruit.”

Martin ging vier jaar geleden met pensioen, maar werkt stiekem gewoon door. “Als vrijwilliger helpt hij vier dagen in de week mee” vertelt Jaap. “Ons bedrijf heeft een prachtig klantenbestand en groeit gestaag. In het loodgietersvak zal je altijd handen nodig hebben en wij leren bovendien bij. Over duurzame oplossingen, bijvoorbeeld. Al die warmtepompen hebben over tien jaar ook onderhoud nodig. De grootste uitdaging is personeel. Tja, waar hoor je dat niet in de technische sector. Als we krap zitten qua mankracht helpen wij gewoon een steiger opbouwen, hoor. Zo zijn we, en dat zal altijd wel blijven.”

Auteur: Basia Dajnowicz Fotografie: René Schotanus

Dit artikel verscheen eerder in NAC Zaken Magazine 23.

Gekoppelde bedrijven (1)
Zandberg B.V.

Zandberg B.V.

Zandberg B.V. uit Breda is al jarenlang gespecialiseerd in het uitvoeren van loodgieterswerk en w...

Meer nieuws

NRG-Office Breda nieuwe sponsor van NAC Breda!

‘In de nooit opgeven, altijd doorzetten mentaliteit kunnen wij ons als NRG-Office Breda uitstekend vinden. Wij zijn dan ook zeer blij met deze samenwerking...

15 november 2023

Rondetafelgesprek: ‘Wij hebben het mooiste vak dat er bestaat’

Terugkijken op de coronajaren doen ze liever zo kort mogelijk. En aan treuren of bij de pakken neerzitten doen ze al helemaal niet. Daarvoor is het vak te mo...

19 augustus 2022

Nieuw gezicht in de 1973 Lounge

Voor het eerst is Kootstra Rijopleidingen een onderdeel van de NAC Business Club. Als echt Bredaas bedrijf zullen zij dit jaar tijdens netwerkevenementen en ...

8 september 2022